Albert Bonniers Förlag, 2024-10-21

Foto: Ekaterina Lukoshkova

Tova Gerge nomineras till Prisma Litteraturpris 2024

Fearplay av Tova Gerge nomineras för till Prisma Litteraturpris i kategorin Årets roman. Prisma är ett nordiskt queerlitterärt pris som delas ut i Malmö för andra gången 2024.

Motiveringen:

I Fearplay tar Tova Gerge med läsaren på en vacker, språklig resa in i queera erfarenheter som går bortom det förutsägbara.

Berättelsen växer fram mellan småstadsliv, medberoende och bindande av både blommor och kroppar, där två skilda kärleksrelationer pågår: En som nyss börjat och en annan som precis kraschat.

Normer kring sex, närhet och intimitet utmanas på ett nyskapande sätt, inte minst för Gerges finstämda sätt att skildra den japanska bondagetraditionen shibari.

Om Fearplay

Iris lämnar allt, hon vill bort. Hon reser till tjejen hon träffat online, som jobbar på en skjutbana i Idaho. Där är Iris plan att bli en helt ny person. Men hennes pappa, som nyligen har försvunnit, växte upp i staden hon flyttar till.

Foto: Ekaterina Lukoshkova

Hemma i den tomma villan försöker Iris mamma Ba få tillvaron att handla om något annat än rädsla. Hon måste återvända till musiken, men det känns omöjligt efter makens försvinnande, och en nära väns våldsamma död.

Fearplay handlar om kärlek och medberoende. Om att vilja och inte vilja vara bunden till andra, om lekens försök att skapa närhet eller avstånd, om att röra eller inte röra vid ömma punkter, om andar, blommor och arv.

Om Tova Gerge

Tova Gerge, född 1982, är författare och scenkonstnär. Hennes senaste roman är den kritikerrosade Pojken, 2018.