Albert Bonniers Förlag, 2024-07-15

Tips på sommarläsning inför Stockholm Pride

Stockholm Pride äger rum 29 juli – 3 augusti i år. Blandningen av fest, politik och kultur är en viktig utgångspunkt i Stockholm Pride. Glädje och allvar ska inspirera och sprida kunskap. Vi tipsar om bra läsning. Här finns berättelser om Stockholms kändisvärld, om första och förbjuden kärlek, om trassliga relationer och moderskap, om migration och identitet, om förlust och våld.

Micael Bindefeld: Mannen Myten Minglet

I fyra decennier har Micael Bindefeld stått i fronten på de röda mattorna och bjudit kändisar och media till storslagna och oförglömliga fester. Men vad hände egentligen när kamerorna inte såg?

Jonas Brun: Ingen jämfört med dig

Sommaren är ovanligt het. På radion går Sinéad O'Connors Nothing compares 2 U i ständig loop. Stewe är på landet med sina föräldrar, tristessen och hemligheterna är lika tryckande som värmen.

Sandy Harry Ceesay: Kärlekens exil

Kamil och Peti är barn när familjen lämnar Sverige för Paris. När Kamil som ung vuxen utsätts för ett hatbrott kompliceras hans relation till fadern. Kärlekens exil är en poetisk roman om migration, våldsamhet och förlust, kärlek och överlevnad.

Fredrik Ekelund: Q

Vad innebär det att vara man, att vara kvinna eller att uppleva sig vara både och? Q är ett skoningslöst existentiellt drama om livets svåraste val.

Fredrik Ekelund: Läppstifterska

Fredrik Ekelund söker tecken i sitt forna liv. Fanns en dubbelhet där om han bara tittat noggrannare? Och nu, i efterhand, ser han också att det kanske funnits andra runt omkring som delat denna erfarenhet med honom. Men som aldrig vågat prata om det.

Tove Folkesson: Den stora kyrkan

Den stora kyrkan är en personlig och poetisk berättelse om att föda – att sitta vid en dödsbädd med putande mage, känna livet spränga fram genom en, nästan höra kroppen klyvas. Tar vid där den uppmärksammade Hennes ord slutar, men kan läsas fristående.

Tova Gerge: Pojken

Berättaren i romanen Pojken vill få makt över sin arroganta och korthåriga kurskamrat. Men vilken sorts makt är det, och vad händer om pojken verkligen underkastar sig?

Tova Gerge: Fearplay

Iris lämnar allt, hon vill bort. Hon reser till tjejen hon träffat online, som jobbar på en skjutbana i Idaho. Där är Iris plan att bli en helt ny person. En roman om kärlek och medberoende.

Torrey Peters: Detransition, baby

Detransition, baby är en lika rolig som sorglig rom-com om moderskap och trassliga relationer, som utspelar sig i transcommunityt i New York. Den blev en bästsäljare och nominerades till Women’s Prize for Fiction 2021.

Översättare: Julia Gillberg

Sanna Samuelsson: Mjölkat

Debuten Mjölkat är en sinnlig, påtagligt kroppslig roman som rör sig mellan ett nu och ett då, om identifikationen med ett förflutet som man samtidigt gjort allt för att lämna bakom sig. Belönad med Borås Tidnings debutantpris och Prisma Litteraturpris.

Douglas Stuart: Unge Mungo

Mungo och James borde inte vara vänner. I ett hypermaskulint och våldsamt Glasgow där protestanter och katoliker håller sig på varsin kant är de två tonåringarnas känslor för varandra helt otillåtna. Av författaren till succéromanen Shuggie Bain.

Översättare: Eva Åsefeldt

Alice Winn: In memoriam

År 1914 dör tusentals unga män varje dag på båda sidor av fronten. Men för Henry Gaunt känns kriget avlägset. Han är upptagen av en egen, inre strid – mot känslorna han hyser för sin bästa vän. In memoriam utsågs till Årets bästa roman av Waterstones.

Översättare: Annika Hultman-Löfvendahl, Jan Hultman

Hanya Yanagihara: Ett litet liv

Berättelsen om de fyra vännerna JB, Malcolm, Willem och Jude och deras liv i New York har mer eller mindre blivit en klassiker. Ett litet liv spänner över flera decennier och växlar mellan mörker och ljus.

Översättare: Niclas Nilsson