Albert Bonniers Förlag, 2024-08-26

Foto: Attila Ozse

Spänningsromanen Åtta månader av Magnus Montelius blir tv-serie

Magnus Montelius hyllade spänningsroman Åtta månader från 2019 har filmatiserats. TV-serien som fått namnet Doktrinen har premiär på TV4 i november 2024. Huvudrollerna spelas av Josefin Neldén (Vår tid är nu, The Head, Försvunna människor, Gräns), Anna Sise (Tunna blå linjen, Hamilton, Bäckström) och svensk-tyske August Wittgenstein (The Crown, Hidden – Förstfödd, Professionals). Manus och regi av Johan Lundin och Jens Jonsson. Serien är en samproduktion av bla TV4 och Film i Väst. Doktrinen är delvis inspelad i Västra Götaland.

Doktrinen beskrivs som "ett nervkittlande och skrämmande drama som placerar tittaren mitt i händelsernas centrum på Utrikesdepartementet. I ett högt tempo kastas tittaren mellan intimt drama, storpolitik och spioneri på högsta nivå".

Magnus Montelius har tidigare gett ut Mannen från Albanien (2011) och Åtta månader (2019), spionromaner som fått ett lysande mottagande. Åtta månader belönades med danska deckarakademins pris för bästa översatta roman. I oktober utkommer Magnus Montelius nya roman, Gränsen.

Om Åtta månader

Efter ett tips gör journalisten Nina Wedén årets scoop och avslöjar Sveriges utrikesminister som sexköpare. När den karismatiske men oprövade Jacob Weiss utses till efterträdare och Nina får frågan om att bli hans pressekreterare kunde ingen bli mer förvånad är hon. Nu måste hon använda all sin grävande talang för att skydda den nye ministern. Men vem håller egentligen i taktpinnen i maktens korridorer? Nina tvingas ifrågasatta allt, även sitt eget avslöjande.

Samtidigt hamnar den politiske konsulten Max Boije i kylan och får alla sina uppdrag inställda. Beror det på luckan på åtta månader han upptäckte när han granskade Weiss förflutna? När en av hans källor hittas mördad i Riddarfjärden börjar Max ana att han kommit alltför nära en hemlighet som någon anser det värt att döda för. Han måste nu söka sanningen högt upp i den politiska hierarkin. Och Nina ringer det nummer hon blivit instruerad att bara använda i absoluta nödfall.

Åtta månader är en spänningsroman om makt och om människor som är beredda att gå hur långt som helst för att nå den.

Sagt om boken

"Det är bra driv i den,det är utmärkt bok” - Leif GW Persson, TV4 Brottsjournalen

"Det är otroligt elegant berättat, med små, nästan osynliga händelser som skruvar upp spänningen till det outhärdligas gräns. Det här var en andrabok värd att vänta på." Lotta Olsson, Dagens Nyheter

"Montelius har en sober stil, som är njutbar ... ambitiös spionroman med stark samtidsprägel." Malin Krutmeijer, Aftonbladet

"Jag kan närmast jämföra den med läsningen av Stieg Larssons 'Män som hatar kvinnor', Jens Lapidus 'Snabba cash' och Malin Persson Giolitos 'Störst av allt'. Känslan av att det har framkommit ett nytt betydande författarskap inom spänningsgenren." Stig Larsson, Expressen

Om Gränsen

David Lithander har inga svårigheter att identifiera de båda män som hittats torterade till döds i en lagerlokal i Frihamnen. Han är deras gemensamma nämnare. En sommar bakom järnridån, ett uppdrag han aldrig bett om och allt det där med Ágnes. Saker han blivit instruerad att aldrig nämna för någon. Nu vill både polisen och den envisa journalisten Natalie Petrini veta vad han gjorde där och vilka som egentligen drog i trådarna. Problemet är att han inte vet själv.

Gränsen är en roman om vänskap, kärlek och förräderi. Om Stockholm, Budapest och ett krig mellan öst och väst som ännu är isande kallt. Gränsen utkommer den 16 oktober.