Albert Bonniers Förlag, 2024-08-16

Omslag: Kerstin Hansson, David Mann/Ilse-Mari Berglin

Sällsynt kloka varelser av Shelby Van Pelt filmatiseras för Netflix

"Den där bläckfiskboken ska bli film". En filmatisering av Shelby Van Pelts internationella bästsäljare Sällsynt kloka varelser planeras ha premiär på Netflix. Rollbesättningen är inte klar men diskussioner pågår med den erfarna och prisbelönta skådespelaren Sally Field. Oliva Newman, som gjorde Där kräftorna sjunger, står för regin.

Läs mer om filmen

Foto: Karen Forsythe

En amerikansk succédebut

Sällsynt kloka varelser är en lågmäld, egensinnig roman som blivit en snackis bland amerikanska läsare. Boken har legat på New York Tims bäslsäljarlista i över 50 veckor. Boken nominerade till bästa debutroman och bästa roman på Goodreads och valdes ut av Today Show Book Club Pick.

Shelby van Pelt, som är bosatt i Chicago med sin familj, arbetade som finansiell rådgivare när hon hoppade på en skrivarkurs vid universitetet i Atlanta. Deltagarna fick i uppdrag att skriva en novell ur ett ovanligt perspektiv. Det resulterade i en berättelse om en sur och bitter bläckfisk som var frustrerad och uttråkad i sin fångenskap i ett akvarium...

Om Sällsynt kloka varelser

Tova har tagit jobb som städare på stadens akvarium för att ha något att göra. Hennes make har gått bort och annars träffar hon mest sina enerverande väninnor på tråkiga kafferep. Med mopp och hink rengör Tova akvariets lokaler efter stängning, iakttagen av de vattenlevande varelserna. Där finns den åttaarmade bläckfisken Marcellus som hon är särskilt fäst vid. Samtidigt kommer den unge Cameron till stan, på jakt efter sin pappa. När Tova råkar halka och skada foten får Cameron ta över hennes nattliga städjobb. Vad varken Tova eller Cameron förstår är att bläckfisken Marcellus döljer många hemligheter i sitt akvarium – han vet vad som hände när Tovas son försvann.

Den hjärtevärmande Sällsynt kloka varelser handlar om vänskap och hopp, om att försonas med det förflutna och att leva i nuet.

Översättning av Emilia Fjeld

Sagt om boken

"Läsvärd roman som är både finstämd och mysig. En bok som berör på djupet." Vestmanlands Läns Tidning

"Det blir en spröd, känslig feelgoodberättelse med mer sorg än vad som vanligtvis brukar få plats. " Dagens Nyheter

"Med sina ömsinta karaktärsbeskrivningar, lågmälda humor och lättsamma prosa är den helt enkelt perfekt till sommarens hängmatta." Uppsala Nya Tidning