Rausingpriset 2019 till Carsten Jensen
Den danske författaren och samhällsdebattören Carsten Jensen belönas med det prestigefulla Rausingpriset 2019. Priset delas ut under Humanist- och teologdagarna på Lunds universitet den 5-6 april. Prissumman är 50 000 kr.
Carsten Jensens författarskap har en mycket stor bredd
– Carsten Jensen får priset för hur han oavsett litterär genre med osviklig blick identifierar angelägna frågor och fenomen – ofta oönskade fenomen som drabbar oss, eller dem som kommer efter oss, hänsynslöst, säger Humanistiska och teologiska fakulteternas dekan Johannes Persson. Carsten Jensen skriver ofta fram betydelsen av viljesvaghetens mekanismer och dess konsekvenser för några av de mest brännande frågorna i vår tid, fortsätter han.
Om Carsten Jensen
Carsten Jensen, född 1952, kommer från en sjömansfamilj i Marstal på Ærø, alltså samma stad och ö som hans sjuhundrasidiga sjöfartsroman Vi, de drunknade utgår från. Carsten Jensen har tidigare skrivit en rad reseskildringar och romaner. På senare år har han ägnat sig åt Afghanistan, senast i romanen Den första stenen och tillsammans med Anders Hammer i reportageboken Kriget som inte har något slut. I december förra året utkom Källarmänniskor – en bok om populism och besväret att vara människa.
Om Källarmänniskor
Först kommer terrorismen, därefter flyktingkaoset, så populismens explosiva framgång och därefter rädslan för populismen. Den gemenskap som en gång sa oss vilka vi var finns inte mer. "Vilka är vi?", har plötsligt blivit vår tids viktigaste frågeställning.
Vad kan jag göra för att påverka historiens krafter? Har vi som samhälle slutat med att hoppas och handla? Betyder det att bara hatet och fruktan kan binda oss samman i framtiden? Är populismen psykoterapi för utsatta människor som befrias från osäkerhet och självförakt bara genom att rikta föraktet mot andra? Finns det ett alternativ?