Per Wirtén tilldelas Stiftelsen Eva Bonniers 70-årsfonds stipendium
Författaren och frilansskribenten Per Wirtén tilldelas Stiftelsen Eva Bonniers 70-årsfonds stipendium för sin bok Europa ständigt detta Europa. Författaren Ulrika Knutson belönas samtidigt för Den besvärliga Elin Wägner (Historiska Media, 2020). Författarna får vardera ett stipendium à 50 000 kronor. Prisceremonin, ett något försenat femårsjubileum, inbegriper såväl pristagarna 2020, 2021 som 2022 års pristagare och kommer att ske på Nedre Manilla i april 2022.
Motiveringen lyder:
"Redan 1923 argumenterade Elin Wägner för Europas förenta stater, konstaterar Per Wirtén i sin bok Europa ständigt detta Europa. Elin Wägners förlorade kärlek. Per Wirtén berättar om den intellektuella tänkaren Elin Wägner och han lyckas bevara det kaos och den motsägelsefullhet som ett liv rymmer. Var och en av böckerna bidrar till en fördjupad kunskap och förståelse för en komplex och betydelsefull författare och intellektuell under första halvan av 1900-talet."
Om författaren
Per Wirtén, född 1958, är författare och frilansskribent och medverkar regelbundet på Expressens och Sydsvenskans kultursidor, där han utgör en viktig röst i dagens samhällsdebatt. Bland hans böcker återfinns Herbert Tingstens sista dagar (2013), som blev en hyllad pjäs på Stockholms stadsteater, och senast Är vi framme snart? (2017) som nominerades till Augustpriset för bästa fackbok. Per Wirtén utkommer men en ny bok i oktober: Mitt hemland. Ett utanförskapsområde.
Om boken
Under fyra år på 1920-talet reste Elin Wägner i Europa och hamnade mitt i en av dåtidens mest infekterade konflikter, den mellan Frankrike och Tyskland i Rhenlandet och Ruhrområdet. Europas framtid stod på spel. I Mannheim träffade hon en tysk nationalist, som blev hennes kanske enda lyckliga kärlekshistoria. Hon var pacifist; han drogs med tiden in i våldsamma attentat.
Under sina resor tog Elin Wägner språnget från att vara en av Sveriges mest kända författare och journalister, till att också bli en betydelsefull intellektuell. Hon undersökte internationalismens, fredspolitikens och feminismens innebörder – och hon tog ställning för ett Europas förenta stater. I ett märkvärdigt bortglömt decenniums politiska strömvirvlar blev hon en central gestalt. I februari 1921 var Elin Wägner en medelålders kvinna som tog tåget till äventyren, politiken och kärleken. Hon fann alltsammans. Men sedan gick det mesta förlorat.