Albert Bonniers Förlag, 2024-10-08

Foto: Caroline Andersson Renaud

Magnus Dahlström nomineras till Eyvind Johnsonpriset 2024

Författaren Magnus Dahlström nomineras till Eyvind Johnsonpriset 2024 för sin roman Vesalius. Pristagaren presenteras måndagen den 21 oktober. Prissumman är 70 000 kronor.

Läs mer om nomineringen

Motiveringen:

Magnus Dahlström nomineras för sin roman Vesalius. En låda med ett handskelett från en anonym avsändare sätter 1500-talsanatomen Vesalius på prov. På en klaustrofobisk prosa med skräckromantisk rekvisita gestaltas hur en besatt och ifrågasatt läkare svävar mellan kontroll och sammanbrott. Magnus Dahlström förtrollar via upprepningar, speglingar och moralfilosofiska resonemang. Ett nytt lekfullt kliv i författarskapet.

Om Magnus Dahlström

Foto: Caroline Andersson Renaud

Magnus Dahlström debuterade 1986 med Papperskorg och har skrivit både skönlitteratur och teaterpjäser. Parallellt med prosan etablerade han sig som en både respekterad och omdebatterad dramatiker.

2011 återkom Dahlström till romanförfattandet med en löst sammanhållen trilogi: Spådom, Sken (2012) och Psykodrama (2014). 2018 utkom romanen Hemman och 2020 romanen Förhör (2020. Den senaste boken Vesalius utkom 2022.

Magnus Dahlström har tilldelats bland annat Doblougska priset, De Nios Vinterpris, Sveriges Radios Romanpris och Aftonbladets litteraturpris.

Om Vesalius

Några timmar före en betydelsefull resa får den kände läkaren och anatomen Vesalius en försändelse som han ombedes undersöka. En hand, förpackad i en låda, försedd med ett brev. Men vem har handen i själva verket tillhört, och vad kan benbitarna förtälja? Resterna tycks utöva en underlig dragningskraft på honom i detta avgörande ögonblick i hans liv, och får honom att ifrågasätta omständigheterna.

Om Eyvind Johnsonpriset

Eyvind Johnsonpriset delas ut vartannat år av Bodens kommun och belönar det konstnärligt mest intressanta, antingen ett författarskap eller ett enskilt verk, ur de senaste två årens utgivning.