Karin Bojs tilldelas Stiftelsen Eva Bonniers 70-årsfonds stipendium 2023
Författaren och vetenskapsjournalisten Karin Bojs tilldelas Stiftelsen Eva Bonniers 70-årsfonds stipendium 2023 för boken Europas mödrar – de senaste 43 000 åren. Stipendiesumman är från och med i år 100 000 kronor. Prisceremonin kommer att äga rum på Nedre Manilla, Djurgården i april 2023.
Motiveringen lyder:
"I sin bok borrar Karin Bojs i äldre forskning om folkvandringar och könsroller och berättar vad den allra senaste arkeologiska DNA-vetenskapen har att säga om vårt genetiska förflutna. Med skarp blick visar hon hur den forntida historien sett olika ut för män och kvinnor och hur tidiga teknologiska framsteg har påverkat inte minst kvinnors liv."
Om stiftelsen
Stiftelsen Eva Bonniers 70-årsfond har till ändamål att genom utdelande av stipendium understödja sakprosa och populärvetenskapligt berättande om i första hand kvinnor och den kvinnliga erfarenheten i dåtid och nutid.
Tidigare stipendiemottagare:
Nina Björk (2017) Johan Svedjedal (2018) Kerstin Ekman (2019) Anneli Jordahl (2020) Ulrika Knutson (2021) Per Wirtén (2021) Suzanne Osten (2022)
Om författaren
Karin Bojs var tidigare chef för Dagens Nyheters vetenskapsredaktion och skriver fortfarande krönikor för tidningen. Hon är hedersdoktor vid Stockholms universitet och har fått en rad stora priser för sitt arbete.
I Europas mödrar – de senaste 43 000 åren fortsätter Karin Bojs den skildring av vår tidiga historia som hon påbörjade i den Augustprisvinnande Min europeiska familj – de senaste 54 000 åren (2015) och uppföljaren Svenskarna och deras fäder – de senaste 11 000 åren (2016, tillsammans med Peter Sjölund).
Om boken
Den moderna DNA-tekniken har revolutionerat arkeologin. Genom DNA-analyser kan forskare se hur människor har rört sig under årtusendenas lopp. Det visar sig att vandringsmönstren skiljer sig en del mellan Europas fäder och Europas mödrar. Vad säger det om forntidens könsroller och om vårt samhälle idag? När uppstod patriarkatet, och går det rentav att säga varför?
Karin Bojs söker efter svaren på dessa frågor i en berättelse som går från regnskogens schimpanser till Nordens sköldmör – via bland annat neandertalsex, de första hundarna, den första metallen, de första tama hästarna och ett 5 000 år gammalt incestfall på Irland.