Jack Werner tilldelas Ludvig Nordström-priset
Jack Werner, tilldelas Ludvig Nordström-priset 2019 för sitt engagemang för betydelsen av källkritik och faktagranskning.
Läs mer om Ludvig-Nordströmpriset.
Motiveringen lyder:
"I ett allt hetsigare medieklimat söker han otåligt och medvetet nya arenor för att i rollen som reporter, föreläsare, bloggare, poddare och folkbildare påminna oss om vikten av källkritik, faktagranskning och etik. Genom att kritiskt analysera små och stora nyhetshändelser sätter han fokus på hur våra uppfattningar om samtiden formas i ett nytt medielandskap."
Jack Werner, född 1989, är journalist. 2014 arbetade han på Metro och lanserade där tillsammans med två kollegor avdelningen Viralgranskaren, en satsning som belönades med Stora journalistpriset samma år. Utöver arbetet som journalist och föreläsare är han även programledare för Sveriges Radios podd Creepypodden, om moderna spökhistorier.
En bok om virala skrönor
Med Ja skiter i att det är fejk det är förjävligt ändå har Jack Werner skrivet en bok om virala skrönor, hur vi kan genomskåda dem och lära oss leva med dem.
Plötsligt ligger den där i flödet. Den där bisarra bilden, upprörande rubriken eller gripande statusuppdateringen. Sjukt kul, tänker du. Eller: Så där får det väl ändå inte gå till? Sedan klickar du på Dela. Kanske utan att ens ha läst hela texten först. Du är inte ensam. Hundratusentals människor har samtidigt gjort likadant runtom i världen. Och visst kan man säga att det inte spelar så stor roll vad just du gör. Men vad händer när påhitten får samma genomslag som sanningarna? Hur kan flera hundra år gamla berättelser fortsätta spridas på sociala medier, som om de hade inträffat igår? Och vad händer med journalistiken och källkritiken när det blir alltmer bråttom att vara först?
Vad händer när alla skiter i att det är fejk, men är eniga om att allt är förjävligt ändå?