Ida Ölmedal: "Jag ville utmana mina egna yttrandefrihetsliberala reflexer"
Ida Ölmedal är journalist och kulturchef på Svenska Dagbladet. hon har även arbetat som kulturchef på Sydsvenskan och Helsingborgs Dagblad, som reporter på Fokus och som redaktör på Expressens kultursida. Nu är hon aktuell med boken Där man bränner böcker. Vi fick en pratstund med författaren.
Långsiktiga samhällsförändringar
Koranbränningarna, förtalsmålen efter Metoo, bokutrensningar i amerikanska bibliotek, triggervarningar – alla kan de uppfattas som överhettade kulturkrigsämnen. Men i själva verket visar de på större och mer långsiktiga samhällsförändringar som väcker frågor om kunskapens institutioner och traditioner.
Den här boken handlar om ett antal böcker som förbjudits, åtalats, bannlysts, rensats ut eller bränts. Den handlar också om yttrandefrihet, en tradition som just nu står inför nya hot i Sverige och omvärlden. Och så handlar den om vad som händer med bokens symbolvärde, status och upplevda helighet i en digitaliserad värld.
Hej Ida! Vad fick dig att intressera dig för de här frågorna?
Trenden i Sverige och andra demokratiska länder är att yttrandefriheten begränsas alltmer. Jag blev nyfiken på varför det är så, vilka större trender som ligger bakom. Eftersom det sker i demokratier måste det ju finnas argument som rätt många tror på, så jag ville utmana mina egna yttrandefrihetsliberala reflexer genom att gå till botten med några debatter som jag själv tycker är kniviga.
Är det ett stort problem med censur i världen?
Ja, men censurbegreppet är också trubbigt när man ska försöka beskriva exempelvis förföljelse av dissidenter eller utrensningar i bibliotek. Å ena sidan har ju möjligheterna att sprida information ökat när allt fler fått tillgång till internet, å andra sidan har metoderna för att övervaka och tysta människor också blivit fler.
Hur är situationen i Sverige idag?
Jag tror att vi har stirrat oss blinda på kulturkriget. Det verkliga kriget i Ukraina är ett större hot mot yttrandefriheten – där har vi redan fått lagen om utlandsspionage som försvårar journalistiska avslöjanden om försvarssamarbeten. De allvarliga yttrandefrihetsinskränkningar som gjorts de senaste åren har att göra med säkerhet och dem borde vi debattera mer trots att det är svåra frågor. Jag skriver också om koranbränningarna, bokens titel anspelar på dem.
Kan du nämna några andra konkreta exempel eller fall som du tar upp i din bok?
Jag har rest till Florida, där det pågår en våg av bokutrensningar i skolbibliotek. Det gäller bland annat böcker med hbtq-personer som huvudpersoner och böcker skrivna av icke vita författare, men också böcker som skildrar övergrepp eftersom de påstås få pojkar att känna skuld och flickor att må dåligt.
Har något överraskat dig i arbetet med den här boken?
Jag blev överraskad när en djupt konservativ skolpolitiker hänvisade till att just en bok om övergrepp hade en triggervarning. De idéer som lyfts fram till vänster om att vissa skildringar kan vara psykiskt skadliga används nu av högerpopulister. Går man längre tillbaka i tiden kan man diskutera om triggervarningar alls är ett progressivt fenomen.