Albert Bonniers Förlag, 2020-07-14

Foto: Ulla Montan

Göran Tunströms romaner i nyutgåva med omslag av Lars Lerin

Göran Tunström betraktas sedan länge som en av 1900-talets största svenska berättare, nu återutger vi fyra av hans mest älskade böcker med omslag av konstnären Lars Lerin." Ett lika hedrande som skrämmande uppdrag, enligt konstnären själv".

En av de mest lästa och älskade författarna i Sverige

Göran Tunström föddes i Värmland 1937 och avled i februari 2000. Han har tilldelats en rad litterära utmärkelser, bland vilka kan nämnas Nordiska rådets litteraturpris 1984, Selma Lagerlöfpriset 1987, samt Augustpriset 1998. Hans böcker finns utgivna på många språk. Tunström är en av de mest lästa och älskade författarna i Sverige.

Berömda män som varit i Sunne

”Korna sov, när jag smög in i kohagen. Molnen hade tätnat betydligt, det kändes som att regn och höst stod och väntade borta i allén. Jag petade försiktigt på astronauten, men han reagerade inte, bredvid honom låg en nästan tömd whiskyflaska. Jag släppte ner tre av sömnpillren i den, skakade om och satte flaskan till hans läppar.”

En septembervecka i slutet av sextiotalet får värmländska Sunne oväntat besök. Besökaren kommer bokstavligen från månen. Till Sunne, där astronauten varit i sin ungdom, anländer han med sin mors aska, som följt honom genom världsrymden. Detta är upptakten till den historia som Stellan Jonsson Lök, autografjägare och ensamstående butiksinnehavare, berättar i Göran Tunströms roman Berömda män som varit i Sunne. Det är en berättelse om världsrymden och människosjälen, det löjliga och det storslagna, det heliga och det profana, drömmar och tillkortakommanden.

Juloratoriet

”Sidner vred sig i sin sängsliga en­samhet. Det var för varmt att sova, trots att fönstren stod öppna mot parken. Nerifrån matsalen hördes skratt och slammer, men det var han van vid hemifrån, det borde inte ha stört. Ibland hoppades han att det var Fannys höga röst, som bröt ut i kaskader, men han tvivlade.”

Sunne har man återigen samlats för att uppföra Bachs jublande Juloratorium. Därifrån vidgar sig berättelsen: den spänner över tre generationer, tar sin början på trettiotalet och slutar idag. Handlingen rör sig mellan Värmland och dess geografiska motpol – Nya Zeeland. Som en tråd genom romanen med alla fantasifulla händelser och människor löper Sidner Nordenssons sökande efter en balans mellan den ofrånkomliga sorgen och kärlekens helande kraft.

Prästungen

”Folk pratar om hur färskt bröd luktar, men vad är det mot Rekordmagasinet en klar torsdagsmorgon klockan tjugo över åtta! Man går upp lite tidigare de morgnarna för att kontrollera att det inte är punktering på de dåliga cykelslangarna, så att man är tvungen att gå – och sen åker man, så att man är i tid vid Klaras kiosk på torget.”

Prästungen heter Göran Tunström och han växer upp i Sunne, Värmland, mitt i världen. Prästungen berättar om barndomens nyfikna upptäckarglädje och märkliga händelser, om kompisar och flickor, om faderns död som får allt att falla isär, och om ungdomsårens väg ut mot vidgade horisonter, till kärleken och dikten och in i vuxenlivets slitning mellan trygghetsbehov och längtan efter erfarenheter. Prästungen är en underfundigt rolig, sakligt verklighetsförankrad och mycket poetisk roman.

Tjuven

"Men nu var det som om Sunne vänt sig i sömnen och plötsligt vaknat till liv. Några som företagit djärva resor till de avlägsna städerna återkom och sa; ’Jag har en idé, ja flera!’ Och idéerna anlände materialiserade som caterpillars och lyftkranar, de bökade och rotade som en flock vildsvin."

I Sunne i Värmland möter den tjocka Ida Pripp den late Fredrik Jonson Lök och blir förtrollad, förförd och förnedrad. Tolv syskon blir det i det torftiga huset på Torvnäs. Men Tjuven är främst berättelsen om kusinen Johan, den trettonde ungen i huset, och hans livsresa till kunskapens och ensamhetens Uppsala och till Ravenna på jakt efter Silverbibelns gåta. Och om den livslånga kärlek till kusinen Hedvig som för honom långt bort, i tiden och rummet, men ändå inte leder honom vilse.