Till minne av Förintelsen
27 januari är den internationella minnesdagen för Förintelsens offer. Minnesdagen är det datum när förintelselägret Auschwitz-Birkenau befriades 1945 – i år är det sjuttiosex år sedan. Här lyfter vi fram ett urval författare – deras berättelser och vittnesbörd för att hedra minnet av alla som föll offer för Förintelsen. En dag då vi uttrycker vårt stöd för idén om alla människors lika värde.
Förintelsens barn av Margit Silberstein
Auschwitz, symbolen för nazisternas dödsmaskineri, befriades den 27 januari 1945. Men det slutade inte där. Förintelsen gick i arv och sipprade in i blodomloppet hos de överlevandes barn. Det här är en bok om det tunga arvet, om känslan av att finnas till istället för alla de som slutade sina liv i gaskamrarna. I barnen skulle en förlorad värld återuppstå, så kände jag. Vem kan leva upp till det?
I Förintelsens barn berättar journalisten och programledaren Margit Silberstein om Förintelsens arv och om två människospillror – sin mor och far. De möts igen efter kriget, i Norrköping, en stad de tidigare inte visste fanns. Och om deras strävan att i skuggan av de döda bygga ett nytt liv i det svenska folkhemmet. Den handlar även om identitet. Till dem som tvivlar: Det går alldeles utmärkt att vara både jude och svensk.
Jag var besatt av sorgen och lidandets innersta väsen. När jag var barn hade smärtan en nästan befängd dragningskraft på mig. Jag ville gå in i den, känna den, låta det outhärdliga, det ofattbara, brinna i mig. Som om min mors plågor skulle mildras om jag delade dem med henne. Så var det nog, jag ville bära min mors lidande och förenas med henne i det.
Sagt om boken
"Det är en enkel men klarsynt bok som väcker många tankar (...) en sorgsen och gripande hyllning till två sargade föräldrar som hade som sitt främsta mål att ge sina barn det liv de själva berövats. Och lyckades, trots allt." Lars Linder, Dagens Nyheter
"...en ömsint och betydelsefull skildring av hur Förintelsens trauma blöder över generationer." Anders Rydell, Svenska Dagbladet
Under månen av Hanna Rajs Lara
Under månen är en samling dikter om kärlek, arv och förlust. Hanna Rajs Lara tillhör förnyarna av den svenska samtida poesin. Under månen består av enskilda, starka dikter med olika tematiska ingångar. Med kraft och rytm skriver hon om familjen och det judiska arvet, antisemitism och missbruk. Dikterna är personligt direkta, ofta rimmade och poetiskt talspråkliga. Hos Rajs Lara är kärleksförklaringen ett motstånd – solen lyser inte, men väl månen.
Himlen till munnen tången till hjärtat av Gabriel Itkes-Sznap
Gabriel Itkes-Sznap debuterade med den uppmärksammade Tolvfingertal. Himlen till munnen tången till hjärtat – en samling dikter som utspelar sig i en vardag där närheten till barnen är lika närvarande som bibeltexten, rädslan lika akut som uråldrig, körsbärsträden blommar på hösten och husflugorna invaderar hemmet med död. I bilder som rör sig mellan det helt bestämda och helt ovissa tecknas en rå men skimrande existens.
De fattiga i Lódz av Steve Sem-Sandberg
De fattiga i Lódz är en roman om det judiska getto som nazisterna inrättade i den polska staden Lódz och om deras ledare, Mordechai Chaim Rumkowski, och hans mycket tvetydiga roll i förintelsen. Det är en roman om livet i den avspärrade stadsdelen, om det mördande slavarbetet, svältdöden och de utsiktslösa flyktförsöken, men också om överlevnadskonst och livsvilja. De fattiga i Lódz belönades med Augustpriset och nominerades även till Nordiska rådets litteraturpris. Romanen har blivit en stor internationell framgång med utgivning i mer än 25 länder. Steve Sem-Sandberg är utöver sitt författarskap är han också verksam som litteraturkritiker i Dagens Nyheter. I december 2020 tog Steve Sem-Sandberg plats i Svenska akademin på stol nr 14.
Resenären av Ulrich Alexander Boschwitz
Den november 1938 bankar det på dörren till familjen Silbermanns våning i Berlin. Otto Silbermann räddar sig ut genom bakdörren. Oförmögen att återvända till det hem som vandaliserats av nazisterna vandrar han genom staden. Runt omkring pågår livet som vanligt, samtidigt som han själv i ett slag blivit villebråd. Trots berättelser om bekanta som fängslats eller försvunnit har Silbermann tänkt att förföljelserna inte angår honom. I ett desperat försök att rädda det som räddas kan stiger han på ett tåg. Resenären är en roman som rör sig allt snabbare mot det oundvikliga slutet. Boschwitz skrev den under tiden omedelbart efter Kristallnatten 1938, och den utgavs på tyska för första gången 2018.
Tyska huset av Annette Hess
Frankfurt, 1963. Den unga översättaren Eva Bruhns blir inkallad som tolk under Auschwitzrättegångarna. Medan Eva lyssnar till de fasansfulla vittnesmålen hopar sig frågetecknen i hennes egen historia. Varför vägrar hennes föräldrar att prata om vad de gjorde under kriget Och varför undviker pojkvännen Jürgen alla frågor om det förflutna? Eva anar inte att denna historiska process kommer att förändra inte bara hela landet, utan även hennes eget liv. Annette Hess är prisbelönt manusförfattare och en av skaparna bakom den framgångsrika tv-serien Weissensee. Tyska huset är hennes debutroman.