Albert Bonniers Förlag, 2025-01-15

Foto: Patrick Miller, Elisabeth Toll

De nomineras till Sveriges Radios Romanpris 2025

Bengt Ohlsson och Karolina Ramqvist nomineras till Sveriges Radios Romanpris 2025. De nomineras för Helga respektive Den första boken. Prismottagaren avslöjas 11 april.

Lyssnarjuryn diskuterar de nominerade böckerna i P1 Kultur 7–10 april

Lina Kalmteg som ska leda samtalen:

– De här fyra romanerna kommer få det att spraka i studion. Jag gissar på vilda diskussioner om allt från kärlek och otrohet och vad man egentligen får göra med Hjalmar Söderberg, till kolonialism, vegetarianism och vetenskap.

Om Helga

Tjugo år efter Augustprisvinnande Gregorius återkommer Bengt Ohlsson med en berättelse om hustrun Helga Gregorius.

Året är 1937. Helga är i sextioårsåldern, lyckligt gift och med tre utflugna barn. I hela sitt vuxna liv har hon ljugit om vem som är far till hennes dotter. Hon har lärt sig leva med lögnen, inlemmat den i sin vardag och nästan börjat tro att den är sann.

Men när hon kommer hem från en resa med dottern, som nu själv är gravid, väntar ett brev på hallbordet. En antikvitetshandlare har hittat doktor Glas dagbok i en chiffonjé. I dagboken finns sanningar hon lyckats förtränga, och avslöjanden som är nya och chockerande. Helga konfronteras med ett förflutet som ter sig svårfångat, obegripligt och direkt skrämmande.

Om Bengt Ohlsson

Bengt Ohlsson debuterade 1984 med Dö som en man, sa jag. 2004 belönades han med Augustpriset för Gregorius, och han nominerades 2011 till samma pris för Rekviem för John Cummings. Hans senaste romaner är Midsommarnattsdrömmar (2020) och Föda åt min hämnd (2022). Han skriver också ungdomsböcker och dramatik, och är sedan 1988 en uppskattad krönikör i Dagens Nyheter. I Amelia svarar han sedan drygt tjugo år på läsarnas frågor om relationer.

Om Den första boken

Jamaica, våren 2002. Över en enda förmiddag får vi följa det unga parets historia, från den trevande början till det ofrånkomliga slutet. Den första boken är en vindlande kärleksroman där öns brutala förflutna, liksom frågor om makt och underordning, formar de älskandes öde i högre grad än de själva vill erkänna. Det rör sig ytterst om de avgörande ögonblicken och besluten i ett liv – och om minnena som sedan flyter, likt tidvatten, fram och tillbaka över åren.

Om Karolina Ramqvist

Karolina Ramqvist debuterade 1997 och har sedan dess givit ut en rad uppmärksammade böcker, däribland Flickvännen (2009), Alltings början (2012) och Bröd och mjölk (2022). Hon är översatt till ett femtontal språk och har utöver sina romaner också skrivit noveller, dramatik, essäer och kritik samt varit chefredaktör för tidskriften Arena och medarbetare i Dagens Nyheter. 2023 belönades hon med Aniarapriset och våren 2024 tilldelades hon Signe Ekblad-Eldhs pris av Svenska Akademien.

Så funkar romanpriset

Romanprisets jury består av fem radiolyssnare som ansökt om att få vara med och bestämma vilken roman som ska få Sveriges Radios Romanpris. Först läser jurymedlemmarna de nominerade böckerna på egen hand och därefter ses de i en radiostudio för att diskutera sig fram till en pristagare. Över 200 personer sökte till lyssnarjuryn – vilka de fem är som utgör årets jury presenteras senare i vår.

Om Sveriges Radios Romanpris

Sveriges Radios Romanpris instiftades 1993 och delas ut varje år till ”en framstående svensk roman ur det gångna årets produktion”. Prissumman är på 30 000 kronor.