Carina Burman tilldelas Eva Bonniers 70-årsfonds stipendium
Författaren och litteraturforskaren Carina Burman belönas med Eva Bonniers 70-årsfonds stipendium 2024 för sin bok om guldålderns kvinnliga deckarförfattare, Drottningar och pretendenter. Prissumman är på 100 000 kronor. Prisceremonin äger rum på Nedre Manilla, Djurgården i Stockholm senare i april.
Motiveringen lyder
I sin bok skildrar Carina Burman kända såväl som nu bortglömda kvinnliga deckarförfattare från sekelskiftet 1900 fram till 60-talet med fokus på de engelska och svenska. Personligt och inspirerande visar hon på deckargenrens utveckling och guldålder och lyfter bland annat fram författare som Dorothys Sayers, Josephine Tey, Maria Lang och Elisabet Kågerman. Drottningar och pretendenter. Om guldålderns deckarförfattarinnor är litteraturhistoriskt spännande, inspirerar till läsning och omläsning och berättar om en tidig kvinnlig genre som inte så ofta synliggjorts.
Om Eva Bonniers 70-årsfond
Stiftelsen Eva Bonniers 70-årsfonds syfte är att genom stipendium befrämja sakprosa och populärvetenskapligt berättande om i första hand kvinnor och den kvinnliga erfarenheten i dåtid och nutid.
Om Carina Burman
Carina Burman, född 1960, debuterade 1993 med romanen Min salig bror Jean Hendrich (1993). Därefter har hon publicerat ett tjugotal böcker, framför allt romaner och biografier. Hennes senaste bok Drottningar och pretendenter utkom i april 2023. Här berättar Carina Burman personligt, roligt och kunnigt om brittiska och svenska deckarförfattarinnor – de världsberömde, de bortglömda, de älskade och de högst tveksamma. Boken tilldelades Svenska Deckarakademins pris Årets Fackbok 2023. Carina Burman belönades även med Sven Delblancpriset 2023.
Om boken
Deckardrottningar är inget nytt. Den brittiska deckarens guldålder domineras av bland andra Dorothy L. Sayers och Agatha Christie, i Sverige har vi Maria Lang och Kerstin Ekman. Carina Burman berättar personligt, roligt och kunnigt om brittiska och svenska deckarförfattarinnor – de världsberömde, de bortglömda, de älskade och de högst tveksamma.