Bodil Malmstens liv skildras i ny dokumentär
Det är sex år sedan Bodil Malmsten – en av Sveriges mest älskade poeter – gick ur tiden. Hennes författarskap lever vidare och som en hyllning skildras Bodil Malmstens poetliv i en ny K special på SVT. Ett jävla liv – en film om Bodil Malmsten är gjord av Sindra Gahn och kan nu ses på SVT play.
Bland de som medverkar i filmen är: systern Åsa Malmsten, tidigare livskamraten Kjell Andersson samt vännerna Eva Dahlgren, Plura Jonsson och Mauro Scocco.
Vi får följa den enkla vardagen i Jämtland till den osäkra tillvaron som fosterbarn i Vällingby. Bodil Malmstens kamp mot sitt inre mörker skildras i filmen. Trots att hon blev en folkkär poet kunde hon aldrig ta till sig läsarnas uppskattning. Filmen skildrar också den tid i medelåldern då Bodil Malmsten tog körkort och rattade till Finistère vid franska Atlantkusten.
Debuterade med barnbok
Bodil Malmsten (1944 – 2016) debuterade med tillsammans med Peter Csihas med barnboken Ludvig åker. Den första diktsamlingen Dvärgen Gustaf utkom 1977. Efter genombrottet med Damen, det brinner! (1984) framträdde hon som folkkär diktare och eftersökt uppläsare av egna dikter.
Hon har även rönt framgång som prosaberättare och dramatiker. I sina dikter använder hon rim i en orimmad tid och beskriver livet i fritt associerande språng mellan de stora frågorna och den individuella erfarenheten. Med Den dagen kastanjerna slår ut är jag långt härifrån (1994) , som bland annat nominerades till Augustpriset, fick hon ett stort genombrott som romanförfattare.
Priset på vatten i Finistère (2001) var ett genombrott i sitt slag. I Sista boken från Finistère (2008) avslutades finistereäventyret – en ljus bok och en mörk.
Det här är hjärtat
Det här är hjärtat gavs ut 2015 i ett unikt samarbete av Rönnells Antikvariat och Albert Bonniers Förlag Anders Ljungman har gjort typografi och omslag.
"Det här är hjärtat är en kärleksdikt, en sorgedikt, en dikt när den orimliga förlust som kallas döden drabbar, den drabbar alla, den drabbade mig. Jag skriver inte dikter längre, men den här dikten krävde att jag skrev den." / Bodil Malmsten i mars 2015