Albert Bonniers Förlag, 2024-10-21

Augustpriset 2024 – de nominerade är…

Nu har man presenterat årets nomineringar till Augustpriset 2024 och Albert Bonniers Förlag har sex nomineringar.Prismottagarna presenteras på Augustgalan 25 november.

Läs mer här.

Årets svenska skönlitterära bok

Foto: Andreas Sundbom

Linus Gårdfeldt: Brorsan, Krabban & Lädret

Motiveringen: I Linus Gårdfeldts myllrande diktsamling Brorsan, Krabban och Lädret samlas alla de som blivit kvar. Bland burkmunnar och sönderrostade jordbruksredskap hörs alltjämt vemodiga klanger, fulla av liv och ett stilla motstånd. Med stor språkkänsla och musikalitet framkallar poeten ett ömsint porträtt av ett Värmland i all sin storslagna enkelhet.

Foto: Andreas Sundbom

Agri Ismaïl: Hyper

Motiveringen: London, New York, Dubai. Agri Ismaïl skär med precision rakt in i samtiden och ställer frågor om pengar och rotlöshet. Hyper är ett drabbande drama om en flyktingfamilj på drift i kapitalismens kulisser. Med stor berättariver och öga för detaljer formas en idéroman som aldrig står i vägen för det rika persongalleriet.

Foto: Andreas Sundbom

Hanna Rajs: Samma, mamma

Motiveringen: Samma, mamma är en sällsynt sorgesång till en nyligen bortgången mamma. Hanna Rajs slängiga språk och okonstlade rim för en till synes tröstlös kamp mot såväl den akuta saknaden som själva poesins bevekelsegrunder. För sorgen, tycks hon säga, är allt annat än litterär, men resultatet är inte desto mindre ett skimrande stycke litteratur.

Foto: Andreas Sundbom

Karolina Ramqvist: Den första boken

Motiveringen: Ur en scen med ett älskande par på Jamaica växer en berörande berättelse fram om omöjlig kärlek, maktstrukturer och ett skrivande liv. I Karolina Ramqvists roman Den första boken är minnen skickligt sammanflätade och varje mening laddad med intensiv närvaro. Det är en fängslande kärlekshistoria och ett litterärt hantverk som övertygar.

Årets svenska fackbok

Foto: Andreas Sundbom

Alva Myrdal, Gunnar Myrdal, Jan Myrdal, Bosse Lindquist Janken Myrdal Kaj Fölster: De hemliga breven

Motiveringen: De eldfängda breven blev sprängstoff för alla som är någorlunda bekanta med familjen Myrdal. Men boken innehåller mycket mer än så. För familjen Myrdal är mycket mer än en vanlig familj söndersliten av sonen Jans infama berättelse om sin barndom. Det får man klart för sig med Bosse Lindquists lysande essä om Alva och Gunnar Myrdals centrala roll i det svenska folkhemsbygget och de senare debatterna om den sociala ingenjörskonsten. Där ryms även andra frågor bortom familjetragedin, som den om autofiktionens sanningsanspråk eller dilemmat med att leva ett jämställt liv, till och med för Alva Myrdal som ju stod bakom en stor del av den svenska jämställdhetspolitiken. Det är en stark och gripande skildring av några av förgrundsgestalterna i 1900-talets moderna historia.

Foto: Andreas Sundbom

Christian Rück: Ett liv värt att leva

Motiveringen: En bok om självmord i historien, kulturen och i våra samveten. Christian Rück, professor i psykiatri vid Karolinska Institutet, skriver nyanserat, med stor insikt och en befriande självklarhet om detta oerhört svåra ämne. Det är skenbart anekdotiskt, men de korta berättelserna om människor som tagit, velat, fasat för att avsluta sitt liv bildar en helhet. Den här boken resonerar med dig som har berörts av livets svärta, med dig som stod bredvid, med dig som har läst och hört om det men inte drabbats direkt. En bok som lyckas ta sig förbi och igenom alla de tabulager som ligger kring ämnet.