Anne Applebaum i ett unikt samtal med Per Svensson
Den amerikanska journalisten och författaren Anne Applebaum, aktuell med Demokratins skymning, samtalar med journalisten Per Svensson. Programmet arrangerat av Judisk kultur i Sverige i samarbete med Albert Bonnier Förlag och Svenska kommittén mot antisemitism (SKMA).
I sin nya bok Demokratins skymning skildrar Anne Applebaum den speciella politiska utvecklingen i många länder i Europa de senaste två decennierna. Metodiskt redogör hon för den antidemokratiska tendens som blivit alltmer tydlig i till exempel Polen och Ungern.
Anne Applebaum var en av de första journalister som slog larm om rysk inblandning i amerikanska val och om antidemokratiska trender i Europa. Hennes artikel i The Atlantic 2018, "A Warning from Europe", blev inspirationen till denna bok och var finalist i tävlingen om National Magazine Award.
Efter sjutton år som kolumnist i Washington Post blev hon fast medarbetare i The Atlantic i januari 2020. Hon har skrivit tre kritikerrosade böcker om Sovjetunionen: Gulag, som belönades med Pulitzerpriset, Järnridån och Röd hungersnöd.
Per Svensson är kulturskribent i Dagens Nyheter och författare. Han har tidigare varit kulturchef i Expressen och DN;s politiska redaktör. Han har givit ut en rad böcker med tonvikt på politik och historia, bland andra Vaskärven och järnröret, om Sverigedemokraternas historiska rötter. Tidigare i år fick han Torgny Segerstedt-stiftelsens publicistpris Frihetspennan.
Om Demokratins skymning
”Tärningen kan mycket väl redan vara kastad. Det är möjligt att vi redan lever i demokratins skymning, att vår civilisation redan är på väg mot anarki eller tyranni, som antikens filosofer och Amerikas grundlagsfäder fruktade, att en ny generation klerker, förespråkare för illiberala eller auktoritära idéer, kommer till makten under 2000-talet, alldeles som de gjorde på 1900-talet. Det är möjligt att deras världsåskådning, född ur bitterhet, vrede eller djupa messianska drömmar, vinner seger. Ny informationsteknologi kanske fortsätter att undergräva samförstånd, splittra människor ännu mer och öka polariseringen tills endast våld kan avgöra vem som härskar. Fruktan för sjukdom kan komma att skapa fruktan för frihet.”
Det finns en djup lockelse kring starka ledare och en part i – system, där många skaffar sig eller hoppas få möjligheter som inte finns i demokratiska system där fri konkurrens råder. Människor är inte bara ideologiska, de är även pragmatiska och opportunistiska. Till syvende och sist bryr de sig om sina familjer, hem och karriärer. Kan de gynnas av svågerpolitik och uteslutning av andra, så gör de det.
Anne Applebaum tar oss med på en resa genom Polen, England, Spanien, Schweiz och Brasilien där hon med tydliga exempel hjälper oss förstå förförelsen i totalitärt tänkande. Hon beskriver varför ”auktoritarismen” är tillbaka med en farlig modern twist, som i sin mest ondskefulla form kan förgöra demokratin.