Albert Bonniers Förlag, 2024-09-10

Foto: Jesper Petersén

Agnes Gerner tilldelas Marin Sorescu-priset 2024

Poeten Agnes Gerner tilldelas årets Sorescupris, döpt efter den rumänske författaren Marin Sorescu. Priset delas ut av Rumänska Kulturinstitutet Stockholm fredagen den 27 september kl. 15.00 i EUNIC-montern under Bokmässan i Göteborg.

Marin Sorescu litterära pris tilldelas en svensk författare som överskrider gränser, skapar mötesplatser och genom sitt arbete möjliggör kommunikation mellan olika kulturyttringar.

Motiveringen lyder:

"Sorescupriset går i år till poeten Agnes Gerner för hennes dikter där det djupa sambandet mellan människans och djurens liv konkretiseras och flätas ihop på ett sätt som överskrider det metaforiska, där naturens värld, som vi både har runt oss och i oss, ger tröst och stöd för hur vi människor ska kunna förhålla oss till eländet. Hur vi ska kunna drömma våra mardrömmar på grunt vatten, där det vardagsnära och enkla ibland, med en lågmäld humor – precis som hos Sorescu – ställs mot de stora existentiella frågorna, som i versen:

”Jag kan inte lägga mig ner och dö

Jag måste plantera tulpaner."

Om Agnes Gerner

Agnes Gerner, född 1984, är bosatt i Stockholm. Hon arbetar som bibliotekarie och har studerat i Uppsala, Stockholm och Bryssel. Agnes Gerner nominerades till Borås Tidnings debutantpris 2014 och tilldelades Katapultpriset för 2014. Agnes Gerner är aktuell med diktsamlingen Tulpaner.

Tulpaner

I Tulpaner fortsätter Agnes Gerner sin undersökning av människan som ett djur bland andra djur, i dikter som både är öppnare och mer mångbottnade än tidigare. Det är en diktsamling om liv och överlevnad, om moderskap och moderlöshet, om en födelse som aktualiserar en förlust.

Sagt om boken:

"Poesin går rakt in i det köttsligt däggdjuriska /.../ Agnes Gerners "Tulpaner" dimmar artgränser och finner tröst" Aftonbladet

"Gerner har tidigare fokuserat på djurriket och människans kopplingar dit, och det finns med som en ton även i Tulpaner. Det är på det hela taget vemodig modern poesi som gräver i det svåra." BTJ-häftet, Lovisa Hedin