Skotten i Köpenhamn
Ett reportage om Lars Vilks, extremism och yttrandefrihetens gränser Köp boken Lyssna på boken ProvläsBeställ recensionsexemplar
Bok i originalformat skickas ca 3 veckor före recensionsdatum. Önskar du PDF-korrektur eller har frågor kontakta mediakontakten nedan.
Du har ännu inte behörighet att beställa böcker från detta förlag. Kontakta press@bonnierforlagen.se om du vill utöka din behörighet.
Vill du beställa recensionsexemplar?
Logga inUtgivningsdag: 2016-09-20
Recensionsdag: 2016-09-30
Mediakontakt: Bonnierförlagens Press
”Lars Vilks bor på hemlig ort med livvakter dygnet runt. 2015 överlevde han den terrorattack i Köpenhamn som krävde två liv. Han drömmer om att ställa ut sina verk på nytt. Men Vilks är radioaktiv. Det handlar om terrorskräck – men också om politik. Vems ärende går han?
En idé till en bok om extremism, terror och rädslor tog form. Skulle det gå att ta rygg på Vilks, trots de massiva säkerhetsarrangemangen? Och skulle man i så fall kunna få syn på vår tid, vårt samhälle och dess blinda fläckar?”
– Expressen
”… imponerande och tankeprovocerande”
– Gunilla Kindstrand, Dagens Nyheter
”I denna unkna hopplöshet känns Niklas Orrenius reportagebok ’Skotten i Köpenhamn’ som en mental tandborstning. Utan att leverera givna svar överblickar den med uppfriskande klarsynthet vår tids stora moraliska och politiska ödeskamp, slagfältet där rasism, fundamentalism och mångkultur på något vis tycks triumfera samtidigt. […] Han vänder på varje sten, nystar i varje tråd, driven av en egenskap som jag egendomligt ofta saknar i sammanhanget: en uppriktig nyfikenhet. […] Därtill en sällsynt förmåga att tygla sitt patos och ta in flera känslor samtidigt.”
– Jens Liljestrand, Expressen
”På ett uppriktigt nyfiket och samtidigt personligt vis söker Niklas Orrenius i blodspåren från de senaste årens händelser i Norden för att förstå varför det globala extremistvansinnet också sprider sig på våra breddgrader. […]Hans nya bok är ett uppriktigt originellt inslag i den debatt om terrorism och extremism där alla efterhand tycks ha blivit tokiga och paranoida.”
– Lars Trier Mogensen, Sydsvenskan
”Långsam journalistik som fördjupar och plötsligt får en att se avgörande förändringar i samtiden.”
– Jan Gradvall, DI Weekend
”… ett utvidgat samtal om vår tids ödesfrågor: öppet och prövande, civiliserat. En motståndshandling.”
Mårten Arndtzén, Kulturnytt
”Det här är en bok som många bör läsa, därför att den fördjupar debatten både om samhället och om vad som är konst.”
– Niclas Sennerteg, Borås Tidning
”… dramatiskt, spännande och tänkvärt.”
– Mattias Svensson, Aftonbladet
Detaljerad fakta
Recensionsdag: 2016-09-30 Genre: Samhälle och samhällsvetenskap Originalutgåvans utgivningsår: 2016 Nomineringar: Augustpriset Thema-kod: Samhälle och samhällsvetenskap Format (utgivningsdatum): Inbunden, 9789100161484 (2016-09-20); E-bok, epub2, 9789100161675 (2016-09-20); Ljudbok, digital, 9789176513675 (2016-09-20); Pocket, 9789174296310 (2017-04-13)