När Finland var Sverige
Lyssna på boken ProvläsBeställ recensionsexemplar
Bok i originalformat skickas ca 3 veckor före recensionsdatum. Önskar du PDF-korrektur eller har frågor kontakta mediakontakten nedan.
Du har ännu inte behörighet att beställa böcker från detta förlag. Kontakta press@bonnierforlagen.se om du vill utöka din behörighet.
Vill du beställa recensionsexemplar?
Logga inUtgivningsdag: 2013-08-27
Recensionsdag: 2013-09-10
Mediakontakt: Annelie Eldh
I nära 700 år – från någon gång på 1100-talet till 1809 – var Sverige och Finland samma land. Följaktligen var alla landets invånare svenskar, även de som talade finska, samiska eller tyska. När riket utvecklades och alltfler landskap norr, söder och öster om Mälardalen knöts till Sveakungen fick alla så småningom samma rättigheter och skyldigheter. De fick samma lagar, samma kyrka, samma skolor. De styrdes av samma kung och samma riksdag och de kämpade under samma blågula fana. Huvudstaden hette Stockholm och låg mitt i riket.
Sverige utkämpade under denna tid trettiofyra krig med Danmark, trettiotre med Ryssland, två med Norge, men naturligvis inget med Finland, eftersom Sverige och Finland var samma land.
Under de 700 åren fick Finland städer och samfärdsel, skolor, universitet, grundlagar och konstitution, och när Finland blev ryskt storfurstendöme fortsatte det att utvecklas på sin svenska grund. Det svenska är så inflätat i det finska att om man drog ut den svenska tråden ur Finland historia skulle väven falla isär.
I Sverige är allt detta märkligt okänt. Men Herman Lindqvist, som vuxit upp i Helsingfors, brukar framhålla Finlands roll i den svenska historien och för detta har han blivit ordensprydd av den finska regeringen. Med sin nya bok fyller han ut hålet i svenskarnas kunskap om den långa gemenskapen med Finland – och det gör han på sitt vanliga, medryckande sätt.
Dick Harrison, Svenska Dagbladet
Dick Harrison, Svenska Dagbladet
"... Lindqvist har skrivit en i långa partier spännande och medryckande bok. Den handlar dessutom om någonting som alltför ofta glöms bort i Sverige, nämligen hur nära förhållande vi historiskt sett har till Finland och hur mycket detta påverkat och påverkar vår historia och vår samtid. Herman Lindqvist skriver spännande och medryckande om en bortglömd del av vår historia, tycker Correns recensent."
Erik Petersson, Östgötacorren
"Intressant är inledningskapitlet om de myter som omgärdar svenskarnas upptäckt av Finland. Enligt en seglivad legend skulle kung Erik, som lydde direkt under påven, ha dragit på korståg österut någon gång kring 1150-talet för att kristna de vilda finnarna. Mera sannolikt är ändå att svenskar utvandrade till Finland helt enkelt för att det uppstått brist på jord i hemlandet, och för att det pågick en kapplöpning mot danskar, tyskar och Novgorod om de finska handelsplatserna."
Philip Teir (kulturchef på Hufvudstadsbladet i Finland) i Aftonbladet
"Jag lyssnar gärna till hans upplysningskampanj."
Jan Eklund, Dagens Nyheter
"I ett givande avsnitt diskuterar Lindqvist aktuell forskning om medeltiden och hävdar att Finland alltid varit mångkulturellt och flerspråkigt.
Det är förstås en provocerande tanke för extremnationalistiska finnar som i dag hetsar mot den svensktalande minoriteten.
Lindqvist har alltid haft ett gott öga till den underhållande anekdoten. Han är en crowd pleaser av rang, blir ofta så förtjust i historiskt löpsedelsprassel att den stora bilden går förlorad.
Han syndar även här, men det får man ta, om nu Finlands sak är vår."
Jan Eklund, Dagens Nyheter
"Visst kan man anklaga Lindqvist för att dramatisera för mycket, lägga till spänningsmoment och ofta ta till berättartekniska trick.
Faktum är dock att den publik som inte kan de sjuhundra svenska årens historia inte behöver encyklopedisk detaljkunskap utan helt enkelt bara en bild av vad som hände och vem som var med.
Ur ett folkbildande perspektiv, som Lindqvist själv hävdar att han anlägger, helgar nog ändamålen medlen."
Jenny Wikström, Åbo Underrättelser
Detaljerad fakta
Recensionsdag: 2013-09-10 Genre: Historia och arkeologi Originalutgåvans utgivningsår: 2013 Omslagsformgivare: Kerstin Nord Thema-kod: Historia och arkeologi Antal sidor: 495 Mått: 158 x 217 x 34 mm Vikt: 834 g Format (utgivningsdatum): Inbunden, 9789100129118 (2013-08-27); Ljudbok, digital, 9789173487276 (2013-08-27); Ljudbok, CD, 9789174332223 (2013-08-27); Ljudbok, lågpris-CD, 9789174131260 (2014-05-02); Storpocket, 9789100142773 (2014-09-17)