Förrädare
Köp boken ProvläsBeställ recensionsexemplar
Bok i originalformat skickas ca 3 veckor före recensionsdatum. Önskar du PDF-korrektur eller har frågor kontakta mediakontakten nedan.
Du har ännu inte behörighet att beställa böcker från detta förlag. Kontakta press@bonnierforlagen.se om du vill utöka din behörighet.
Vill du beställa recensionsexemplar?
Logga inUtgivningsdag: 2012-10-05
Recensionsdag: 2012-10-19
Mediakontakt: Anna-Karin Korpi-Öhlund
"Vi har för ögonblicket inga tecken på att anfallet också skulle utsträcka sig till svenskt territorium. Jag upprepar: i stunden finns ingenting som tyder på att Sverige skulle vara utsatt för fara. Våra vanliga källor har bekräftat att inga stridskrafter tycks vara avdelade för ett angrepp mot oss. Inte under dagens lopp. Han fortsatte: läget i Köpenhamn tycks lugnt, medan strider pågår i Osloområdet."
April 1940. Danmark och Norge ockuperade. Det man förberett sig för på Byrån rycker allt närmare. Charlie Westerholm, nybliven underrättelseofficer, undrar vem de egentligen förväntas hålla ögonen på. Kommunisterna, de engelska vapentransporterna, den tyska underrättelsetjänsten … eller den gryende norska motståndsrörelsen?Och någonstans på socialstyrelsen sitter en man som förser Tredje riket med svenska underrättelsetjänstens information om motståndsmän och judar.Ola Larsmos nya roman är en berättelse i bästa Le Carré-stil om en tid då Sverige var en sambandscentral för alla tänkbara underrättelsetjänster, och förräderi en livsstil. Men framför allt är det en berättelse om hur en människa kan förändras och brytas ned av att leva i svekets närhet.
"De fastnar i svansarna och kommer aldrig loss mer. Vore det bara så att de fastnade skulle de svälta ihjäl och så var det bra med det. Men man brukar kunna se att råttkungar knappast svälter. Man brukar säga att de andra råttorna av någon anledning lyder dem och skaffar dem mat. De har någon sorts makt tillsammans som de saknar var för sig. Och priset de betalar är att sitta fast i varandra för alltid. Jävligt äckligt, va?
Det ska sägas med en gång: den här boken går inte att lägga ifrån sig. Larsmos prosa - på samma gång exakt avvägd och med en lyrisk känsla för inre och yttre stämningar - är rena rama tidsmaskinen. Jag förs obevekligt in i krigstidens atmosfär, bland ransoneringskort, cikoriadoft och kvava kontorslokaler utan ventilation.
Oline Stig, Sydsvenskan
Det ska sägas med en gång: den här boken går inte att lägga ifrån sig. Larsmos prosa - på samma gång exakt avvägd och med en lyrisk känsla för inre och yttre stämningar - är rena rama tidsmaskinen. Jag förs obevekligt in i krigstidens atmosfär, bland ransoneringskort, cikoriadoft och kvava kontorslokaler utan ventilation.
Oline Stig, Sydsvenskan
Larsmo är oerhört skicklig på att skapa en tidsbild, ange detaljer och små knappt märkbara fragment som gör att man upplever skeendet på ett kusligt närvarande sätt. Det är en suggestiv, mörk berättelse om vanmaktens byråkrati, hopplöshetens kanslibiträde om man så vill - men också en berättelse om mod och människovärde som blir tydligt först när det utmanas, ifrågasätts. Förrädare är en storslagen roman, som faktiskt också går att applicera på dagens politiska skeenden som exempelvis massdeporteringar.
Kristian Lundberg, Upsala Nya Tidning
”om man med ”Le Carré-stil” menar omsorg om ordval och öga för detaljer, så lever Larsmo väl upp till jämförelsen. Han fångar tidsfärgen från krigsårens Sverige i allmänhet och Stockholm i synnerhet med hela precisionen hos bleknade färgfotografier från den tiden.”
Nils Schwartz, Dagens Nyheter
Det är väl gestaltat, det kommer åt en sanning om hur världen fungerar och det är så långt från reklamarestetik som tänkas kan.
Jesper Högström, Expressen
”det är mycket skickligt orkestrerat”
Erik Löfvendahl, Svenska Dagbladet
Detaljerad fakta
Recensionsdag: 2012-10-19 Genre: Skönlitteratur och relaterande ämnen Omslagsformgivare: Johan Resele Thema-kod: Skönlitteratur: allmänt Format (utgivningsdatum): Inbunden, 9789100127695 (2012-10-05); E-bok, epub2, 9789100133443 (2012-10-05); Pocket, 9789174294545 (2014-12-09)