De förklädda flickorna i Kabul
Köp boken Lyssna på bokenBeställ recensionsexemplar
Bok i originalformat skickas ca 3 veckor före recensionsdatum. Önskar du PDF-korrektur eller har frågor kontakta mediakontakten nedan.
Du har ännu inte behörighet att beställa böcker från detta förlag. Kontakta press@bonnierforlagen.se om du vill utöka din behörighet.
Vill du beställa recensionsexemplar?
Logga inUtgivningsdag: 2015-03-03
Recensionsdag: 2015-03-13
Mediakontakt: Stephanie Tärnqvist
Efter att ha fött tre flickor bestämmer sig Azita, en kvinnlig politiker i Afghanistan, för att förvandla sin fjärde dotter till en son. Hennes yngsta dotter får sitt långa hår avklippt och kläs i byxor och en jeansskjorta. Maken blir också nöjd – han blir inte längre baktalad som ett misslyckad far till enbart fyra döttrar, i ett samhälle där pojkar och män är det enda som räknas. De kallas ”bacha posh” – flickorna som kläs ut till pojkar av föräldrar som har ett desperat behov av söner. I förklädnad kan flickorna röra sig friare i ett hårt segregerat samhälle. De kan också arbeta och gå i skolan, tills puberteten sätter stopp och tvingar dem att bli kvinnor som gifts bort mot sin vilja. När journalisten Jenny Nordberg först berättade om det okända fenomenet i New York Times 2010 blev de förklädda flickorna en världsnyhet. Boken fortsätter att följa flera familjer på nära håll i Kabul och är en fascinerande historia om uppfinningsrikedom och kollektivt självbedrägeri, men blir också ett skakande reportage om hur lite en kvinnas liv är värt efter tretton års krig i Afghanistan. I sökandet efter hemligheter i en krigszon ställer författaren förbjudna frågor om sex och könsidentitet, om Gud och religiösa lagar, och om vad skillnaden mellan pojkar och flickor – eller män och kvinnor – egentligen består i. Det hon till slut finner i ett av världens farligaste länder lär oss något om vår egen historia och om människors vägran att acceptera förtryck genom alla tider.
Svenska Dagbladet
"Jenny Nordberg lyckas med det där som bara riktigt bra reportagejournalistik kan göra: komma nära de personer som skildras utan att bli sentimental eller kladdig, att själv vara närvarande utan att vara alltför synlig."
Svenska Dagbladet
"Det är ändlöst intressant läsning från första till sista sidan."
Sydsvenskan
"oupphörligen fängslande reportagebok"
Aftonbladet
"Nordbergs åsikter övertygar … det är bara att önska att de biståndsorganisationer som i framtiden ska verka i landet tar till sig hennes slutsatser."
Kulturnytt, Sveriges Radio
"en mycket välskriven bok"
Dala-Demokraten
"Jenny Nordberg vet hur man fångar sådana historier, att de inte kommer av sig självt. Hon är nära, men behåller sin journalistiska distans, hon ställer rätt frågor – och ibland ställer hon inga frågor alls, i trygg förvissning om att det gäller att ha tålamod."
Norrköpings Tidningar
"Jenny Nordberg är noggrann, grundlig, ärligt nyfiken och respektfull."
Borås Tidning
"De förklädda flickorna i Kabul kan öppna omvärldens ögon."
Göteborgs-Posten
"Under Jenny Nordbergs guidning sätts denna tradition in i sitt historiska, politiska och ekonomiska sammanhang och blir fullt begriplig, nästan självklar."
Östgöta Correspondenten
Detaljerad fakta
Recensionsdag: 2015-03-13 Genre: Samhälle och samhällsvetenskap Översättare: Ann Marie Ljungberg Originalutgåvans titel: The Underground Girls of Kabul Originalutgåvans utgivningsår: 2014 Omslagsformgivare: Johannes Molin Thema-kod: Samhälle och samhällsvetenskap Format (utgivningsdatum): Inbunden, 9789100126995 (2015-03-03); E-bok, epub2, 9789100153977 (2015-03-03); Ljudbok, digital, 9789176510360 (2015-03-25); Ljudbok, mp3-CD, 9789176470190 (2015-04-08); Pocket, 9789175034546 (2015-10-15)