Albert Bonniers Förlag, 2024-09-23

Foto: Stian Broch

Natthuset av Jo Nesbø blir skräckfilm

Den norske författaren Jo Nesbøs senaste bok Natthuset ska bli skräckfilm. Bakom projektet står förutom författaren själv, producenten som gjorde A Man Called Otto samt den svenske filmregissören Jesper Ganslandt (Snabba cash). Filmmanuset blir ett svensknorsk samarbete och filmpremiären planeras våren 2026.

Jesper Ganslandt i en kommentar: – Skriva manus ihop med en författare som sålt cirka 60 miljoner böcker kan tyckas skräckinjagande. Men Jo Nesbø var otroligt generös och ödmjuk från första stund. Till min stora glädje delar vi samma mål.

Läs mer om filmen

Om Natthuset

Så – med en blöt, sugande suck – lossnade luren från hans tinning, men jag såg att något följde med. Blod rann ner för sidan av hans huvud och in under skjortkragen. Så la jag märke till luren. Jag trodde inte mina ögon.

Efter att hans föräldrar omkommit i en husbrand skickas 14-årige Richard till sina släktingar i den avlägsna hålan Ballantyne. Där betraktas han som en utböling, och när klasskamraten Tom förvinner efter en busringning får Richard skulden. Den enda som tror på honom är Karen, klassens populära tjej, som Richard är hemligt förälskad i. Karen får honom att spåra telefonnumret som Tom ringde innan han försvann till ett övergivet hus i Spegelskogen.

Natthuset är en gastkramande roman som för tankarna till Stephen Kings klassiska skräckberättelser. En historia om ensamhet, vänskap, ondska och mod och om det mörka huset i den ännu mörkare skogen.

Översättning av Per Olaisen.

Sagt om boken

"En mörk och ruskigt spännande historia." Alekuriren

"Nesbø gör som han vill och det är mycket underhållande. Påfallande lättläst, men inte utan finess. Natthuset är en bladvändare som man slukar snabbare än en telefon suger upp en tonåring." Maria Näslund, Göteborgs-Posten

”En förförisk mardröm från Nesbø /.../ Natthuset är en välkomponerad och intrikat berättelse med överraskande vändningar och övergångar.” Dagsavisen

Natthuset bevisar att Jo Nesbø har full kontroll över alla tangenter på sitt litterära tangentbord. Låt dig bara underhållas!” Verdens Gang

Det här är gediget och fartfyllt – han är en sann mästare på att skapa action.” Stavanger Aftenblad

”Elegant genrelek från en författare som roar både sig själv och läsaren.” Verdens Gang

”Vild och ambitiös /.../ Nesbo är säker på hand när han skapar ögonblick av skräck.” Publishers Weekly, (USA)

Foto: Jarli & Jordan

Om författaren

Jo Nesbø är Norges genom tiderna mest framgångsrike spänningsförfattare, flerfaldigt prisbelönt för sina kriminalromaner. Hans böcker har sålt i över 55 miljoner exemplar världen över, och översatts till mer än 50 språk. Förutom den oerhört populära bokserien om Harry Hole, har Nesbø tolkat Shakespeare, skrivit flera hyllade novellsamlingar och fristående spänningsromaner. Blodmåne, den trettonde boken om Harry Hole, nominerads även till Svenska Deckarakademins pris Årets bästa översatta roman. I augusti utkommer Nesbøs nya bok Natthuset.