Douglas Stuart och Richard Osman prisas av British Book Awards
I förra veckan gick British Book Awards av stapeln och ett flertal priser delades ut vid en digital gala. Bland dem prisades Douglas Stuart i kategorin ”Årets debutant” och ”Årets bok alla kategorier” för sin debutromanen Shuggie Bain. Richard Osman korades till "Årets författare". Han debuterade under pandemiåret med mysdeckaren Torsdagsmordklubben.
Årets debutant och Årets bok alla kategorier
En riktig framgångssaga är den om Douglas Stuart och hans debutroman Shuggie Bain – en roman om kärlek och klass i 1980-talets Glasgow. Vid sidan av sin designerkarriär skrev Douglas Stuart på boken under tio år. Romanen blev refuserad 44 gånger innan Picador slutligen nappade. Shuggie Bain har sedan blivit en världsuccé, hyllats av läsare och kritiker samt belönats med ett flertal priser, däribland Bookerpriset. Här i Sverige toppar den såväl DN:s kritikerlista som försäljningslistan och har nominerats till Årets bok (Bonniers Bokklubbars pris).
Douglas Stuart har ett särskilt gott öga till Sverige då Albert Bonniers förlag trodde på Shuggie Bain från början och var först ut med att skriva översättningskontrakt.
– Före Bookerpriset och innan boken ens släppts så trodde Bonniers på den så starkt och så djupt att de visste att de ville publicera den och det är otroligt modigt. Så grattis till svenskarna. Det visar hur mycket ni tror på litteratur, säger Douglas Stuart i en intervju i Aftonbladet.
Årets författare
Richard Osman korades till Årets författare. Han är författare till megasuccén Torsdagsmordklubben. Den har kallats ”räddaren av lockdown” och har blivit den stora snackisen och den snabbast säljande deckardebuten i Storbritannien så långt minnet räcker. Torsdagsmordklubben handlar om fyra pigga 70-plussare på ett äldreboende som löser mordgåtor. Steven Spielberg har köpt rättigheterna och i september utkommer den andra delen i serien, Mannen som dog två gånger. Richard Osman är i full gång med skrivandet på den tredje delen.
Richard Osman är i hemlandet en välkänd programledare för en populär frågesportshow och framgångsrik producent. I en intervju i Dagens Nyheter berättar han att när boken kom ut var han lite rädd för att man skulle köpa den bara för att han är känd från tv. Nu verkar det inte så, boken går som tåget även utanför Storbritannien och Osman berättar att han önskar inget hellre än att svenska läsare ska tycka om boken.
Om Shuggie Bain
Översättning av Eva Åsefeldt
Året är 1981 och industristaden Glasgow är nere för räkning under Thatchers järnhårda styre. Varven och stålverken ligger utspridda längs floden Clyde som rostande dinosaurier. Invånarna kämpar för att överleva. Agnes Bain har alltid haft större drömmar än så, med sitt svarta hår och sina skinande tänder liknar hon en riktig stjärna, ämnad för något finare och bättre. Men när hennes man lämnar familjen faller allt samman. Agnes och de tre barnen försöker bygga upp en ny tillvaro i ett litet gruvsamhälle där grannarna betraktar dem med misstänksamhet och avund. Agnes medicin heter öl och vodka men det blir snart barnens uppgift att ta hand om henne.
Shuggie Bain, minstingen, är den som håller ut längst. Han drömmer sig också bort, från gruvområdet och de hånfulla blickar som aldrig låter honom glömma att han är annorlunda.
Om Torsdagsmordklubben
Översättning av Ing-Britt Björklund
Fyra osannolika vänner. Ett oväntat mord. Välkommen till Torsdagmordklubben. Elizabeth, Joyce, Ibrahim och Ron bor på Coopers Chase, ett luxuöst äldreboende på den idylliska engelska landsbygden. På torsdagarna träffas de och ägnar sig åt att efter bästa förmåga lösa ännu ouppklarade brott. Tillsammans utgör de den okonventionella Torsdagsmordklubben, ständigt diskuterande över en kopp te, eller varför inte ett glas gin eller whisky. När ett mordfall blir verklighet och lik dyker upp på de mest oväntade platser ställs Torsdagsmordklubbens mod och kreativitet på sin spets. De bestämmer sig omedelbart för att hitta mördaren och lösa den kniviga mordgåtan.