Författaren Tove Folkesson tilldelas Borgholms kulturpris 2019
Tove Folkesson tilldelas Borgholms kulturpris 2019. Priset delas ut årligen av Borgholms kommun och är på 10 000 kronor. Kulturpriset kan delas ut till enskild person, grupp, organisation eller förening som är bosatt eller huvudsakligen verksam inom kommunen.
Motiveringen lyder:
”Tove Folkesson har ett vackert språk och en fin gestaltning av hur det kan vara att leva på Öland idag. Folkesson har ett samtida uttryck, hon skriver om livet här och nu och vågar vara utlämnande”.
Tove Folkesson har fått stort erkännande för sin trilogi som inleddes med Kalmars jägarinnor. Hennes senaste bok, kritikerhyllade Hennes ord gavs ut i höstas. Hon är bosatt på Öland och är även verksam som musiker och undervisar i skrivande.
Om boken
Mormor har alltid funnits där, och snart finns hon inte. Hennes ord bär den släkt som vuxit fram på den öländska gården. Tove återvänder dit gång på gång, för att rädda språk och minnen. Bli en fortsättning. Så kommer hon och hennes fru fram i kön på Reproduktionsmedicin Huddinge sjukhus. De har längtat och är nära nu, tror hon, och träder in i en splitter ny värld av donationsregister, frysåterföringar och kuratorssamtal.
Men döden ligger där ute på trappen. Och i gårdens vårdträd rasslar frökapslarna, gula redan. Det är sommar. När blir ett barn till? Hennes ord är första delen i en berättelse om den naturliga döden och födandets stora mysterium. En gren håller på att knäckas, och en kärlek måste tas tillvara.
Tove Folkesson har hyllats brett för sin romantrilogi som inleddes med Kalmars jägarinnor, och har bland annat tilldelats Svenska Dagbladets litteraturpris.
Sagt om boken
"Jag grät när jag läste den här romanen. Den kröp ända in i hjärttrådarna med sitt öländskt kärva språk, kontrasterat mot svindlande vackra prosalyriska partier. ... Hon romantiserar inte, hon är tvärtom befriande kärv, men med humor och värme." Ulla Strängberg, Jönköpings-Posten
"På uttrycksfull Folkessonska skriver författaren om barnlängtan och gravidstolthet, men också ett missfall, sorgen efteråt och skulden. I hennes prosa finns så mycket kärlek, riktad mot människor, platser och språket självt." Matina Lowden, Kulturnytt i P1
"Hos Folkesson är det självbiografiska skrivandet ett medel för att nå den yttersta sanningen om livet, det allra mest allmängiltiga ... en spröd, sårbar ödmjukhet, kombinerad med något liksom kargt och orubbligt. Här finns gott om ord att hugga på en gravsten, men ännu fler att ty sig till medan man fortfarande är vid liv." Amanda Svensson, Sydsvenskan